12.12.2019

Turvetta ja temppeliruokaa

Eräänä loppuvuoden kylmänä päivänä pääsin ihanaan paikkaan hoidattamaan itseäni. Valkeakosken Metsäkansan saunalle, jossa vastassa oli ihana ”turve-muija”, naistentautien erikoislääkäri Leena Larva. Hän on kehittänyt pitkään työnsä ohella hoitavaa SUOMAA-turvesaunomista Metsäkansan Ainolassa, Aino Klinikalla Valkeakoskella.

Turvesauna tarkoittaa turvemudan levittämistä iholle saunomisen yhteydessä. Turvesauna rentouttaa ja helpottaa kipuja ja luultavimmin lisää imunestekiertoa. Vaihdevuosioireista kärsivät saavat helpotusta hikoiluun, sydämen tykytyksiin, unihäiriöihin, kolotuksiin, virtsavaivoihin, masennukseen ja haluttomuuteen. Tiheät hoitosaunomiset lisäävät naistentautien erikoislääkäri Leena Larvan tutkimuksien mukaan hyvän vaikutuksen kestoa. Turvesaunan jälkeen keveyden tunne tulee lähes kaikille, turvotukset helpottavat ja iho tulee heleämmäksi, akneiho paranee nopeasti.

Vettä ja pikkusuolaista ennen saunaa.

Aluksi kokoonnutaan pöydän ääreen nauttimaan vettä ja hiukan suolaista. (popcornia)

Mukana on vanhoja konkareita ja sitten meitä ekakertalaisia. Lyhyen meditaatiohetken jälkeen siirryttiin löylyyn. Sauna on huolella valmisteltu, jotta löylyt ovat lempeät ja kosteat. Seinillä ja lauteilla on kosteat pellavalakanat ja kiukaan yllä suolalohkareet. (suolan hyvää tekevistä vaikutuksista voisi tehdä ihan oman postauksen) Itse ei tarvitse kuin rentoutua, kun saunottaja heittää löylyä ja tarjoilee vettä viilennykseksi.

saunan hämärissä

Kun on omasta mielestään lämmennyt tarpeeksi, siirrytään pesuhuoneeseen ja levitetään kylmää turvetta koko keholle. Jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty ja testattu. Kylmä-kuuma vaihtelu stimuloi mukavasti. Ja ihme kyllä, turve ei ulkonäöstä huolimatta haise millekkään. Ja kun löylyyn mennään takaisin, päähän laitetaan kylmä rätti, jotta olo pysyy parempana kuumassa. Lähestyvän joulun kunniaksi saimme punaiset ”tonttulakit”. Vettä muistetaan myös nauttia ja suolaa. Leena käy myös rentouttamassa yksitellen jokaiselta kireän niska-hartiaseudun bambu-vispilällä. Se on huomattavasti parempi ratkaisu kun perinteinen vihta -näissä olosuhteissa.

Turve on ihanaa myös hiuksille ja hiuspohjalle. Itselläni pysyi hiukset viikon puhtaan tuntuisina hoidon jälkeen! Shampoo pesua ei tarvitse, koska turve itsessään on saippuan kaltaista. Kun turve on huuhdeltu suihkussa pois, Saunottaja antaa jokaiselle kylpytakin johon vesi kuivuu, tohvelit jalkaan ja kasvopyyhkeen. Tämäkin rituaali on tarkkaan mietitty.

Eikä siinä vielä kaikki. Tämän jälkeen siirryttiin lepohuoneeseen..

Japanilainen uchikake-hääviitta.

Tasaantuminen saunomisen jälkeen on hoidon kannalta erittäin tärkeää. Jos olisin suoraan saunasta lähtenyt kotiin, niin hoito olisi jäänyt puolitiehen. Muhkeissa lepotuoleissa pötköteltiin ja Leena peitteli lämpimällä peitolla, tarjoili taas juotavaa sekä kasvovettä ja voidetta iholle. Kiireetön hetki. Taidetta ympärillä. Elävät kynttilät ja tuli takassa. Musiikkia. Verenpaine tasaantuu ja olo rauhoittuu. Kun siltä tuntuu niin saa lähteä pukemaan. Tajuan, että aina saunan jälkeen pitäisi antaa itselle tällainen saunalepo-hetki.

Parin tunnin saunomisen jälkeen onkin sitten jo nälkä…

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Japanin ja Suomen diplomaattisuhteiden solmimisesta. Halusta yhdistää molempien maiden perinteet suunnittelimme syyskaudelle kiireettömät Suomi-Japani -saunabrunssit. Näin kertoo Leena Larva ja Marjo Seki facebook sivustolla.

Kiipeän portaat yläkertaan, jossa Marjo Seki , 20 vuotta Japanissa asunut opettaja ja ravintolayrittäjä, perehtynyt japanilaiseen SHOJIN RYORIin eli temppeliruokaan. Temppeliruoka on elimistöä puhdistavaa ja virkistävää kasvisruokaa, jossa sääntö numero yksi on, että mitään sellaista, mikä juoksee pakoon, kun sitä yrittää pyydystää, ei saa käyttää ruoaksi.

Numero 5 on myös ilmeisesti tärkeä, koska aterian pitää olla mm. viidellä eri tapaa kypsennettyä ja vihannesten videllä eri tavalla pilkottua. Ihan hauska idea. Olikohan vielä niin, että viisi eri väriä piti olla..

Ruoka maistui taivaalliselta! Kiehtovalla tavalla pelkistettyä, mutta maukasta. Ruoka myös maistuivat siltä miltä pitääkin, nimittäin mitään voimakkaita raaka-aineen oman maun peittäviä mausteita ei käytetä esim.sipulia tai chiliä. Mitään kiirettä ja aikataulua ei ole.

Ennen lähtöä kissa tuli vielä tervehtimään:)

Iho heleänä, keho rentona ja mieli rauhallisena lähdin kohti kotia. Saa nähdä miten tiheämpi sarja turve-saunaa vaikuttaa…

Turvetta ja temppeliruokaa
Merkitty:    
Takaisin Blogi-sivulle