9.9.2019

Moni ihminen kärsii kivusta ja liikerajoitteista. Joissain tapauksissa vaivoissa on yhteys triggerpisteisiin.

Mikä on triggerpiste?

Yksinkertaistetusti sanoen se on lihassäikeen jännittynein kohta, sellainen pallukka. Sen tuntee sormilla palpoitaessa ja yleensä se on todella kipeä ja kosketusarka .  Se jännittää koko lihaksen ja heijastaa kivun toisaalle, jolloin sitä on vaikea paikallistaa. Onneksi sitä on tutkittu paljon ja on saatu aikaan karttoja, joiden perusteella pisteet on helposti löydettävissä kuhunkin vaivaan.

Triggereitä voi olla joka puolella kehoa. Hyvin yleinen paikka muodostua tällaisia kipeitä pisteitä on epäkäslihas. Niiden aiheuttama päänsärky on jatkuvaa jomotusta niskassa, syvällä takaraivossa, ohimolla tai vannemaisena molemmin puolin otsaa. Pisteiden hoitamisella saadaan kuitenkin nopea ja tehokas apu!

AKTIIVINEN triggerpiste on arka kohta lihaksessa, joka antaa heijastekipua. Eli esimerkiksi päänsärkyä tiettyyn kohtaan. Sitä painamalla voi provosoitua kipu(heijastekipu) johonkin, mutta kun sitä aluetta käsittelee, oire helpottaa. Tämä piste voi aiheuttaa lihasjännitystä muutenkin. Hieronnalla ja oikeanlaisella venyttelyllä aktiivinen piste voi muuttua latentiksi.

LATENTTI piste ei aiheuta ongelmaa, mutta sen voi tuntea kun sitä painaa esim. hieronnassa. Ja silloin ei ole järkevää sitä hoitaa, koska voi aiheuttaa esim.sen päänsäryn. Liiallinen venytys, voimaharjoitus, stressi, pitkään jatkunut staattinen jännitystila esim.näyttöpäätteen ääressä voivat aktivoida tämän.

Myös hammasoireet voivat olla triggerien aiheuttamaa. Esim kylmä viima voi pistää hampaat särkemään! Eli huivi kaulaan ja pipo päähän kun pyöräilette syyssäässä.

Mikäli kärsit kivuista eikä tavanomaiset keinot ole auttaneet niin triggerpiste-hierontaa kannattaa kokeilla. Teen sitä osana ”tavallista hierontaa”, joten valitse valikosta vain hieronta-aikasi kesto ja tehdään hoitosuunnitelma sitten vastaanotolla.

Triggerpiste hieronta
Takaisin Blogi-sivulle